Tegenscheren

Nu is het de beurt aan het tegenscheren. We scheren tegen de groeirichting van de baardharen en gaan resoluut voor een onwaarschijnlijk glad resultaat!  De allerlaatste stoppels moeten verdwijnen. Wanneer u het uitscheren onder de knie krijgt, geeft het een geweldig gevoel. U kunt de wereld aan!

Bij het tegenscheren houden we onze safety razor op een hele andere manier vast dan bij het meescheren. Grijp het scheermes met duim, wijs- en middelvinger aan het steeltje lichtjes vast. Het scheermes moet een zekere bewegingsvrijheid behouden en losjes in de hand liggen.

Het inzepen gebeurt vooral heel nat.
Breng wat van het overgebleven schuim (verdund met water) met de kwast aan als glijlaag voor het scheermes. Dit lichte inzepen moet snel gebeuren want de lichte schuimlaag droogt vlug. Uw scheermes nat maken helpt ook om vloeiende “tegenscheer” bewegingen over de huid te maken. Doop uw scheermes in het warme water.

tegenscheren-heel-nat  Tegenscheren-1

Het scheermes moet losjes in de hand genomen worden.
Bij het tegenscheren houden we onze safety razor op een hele andere manier vast dan bij het meescheren. Grijp het scheermes met duim, wijs- en middelvinger aan het steeltje lichtjes vast. Het scheermes moet een zekere bewegingsvrijheid behouden en losjes in de hand liggen.

tegenscheren-2

Scheer met kleine haaltjes.
Het uitscheren gebeurt in kleine zachte haaltjes van hooguit enkele centimeters.

Het uitscheren gebeurt vanuit de pols.
Veel mensen hebben in de beginfase de neiging de scheerbeweging van het uitscheren vanuit de arm te leiden. Wanneer u meer vanuit de pols werkt zal het uitscheren makkelijk worden.

Begin op een geschikt stukje.
Begin in de omgeving van de adamsappel en ga opwaarts naar de kin toe. Op die manier heeft u onder het mes een reeds schuimvrije strook om flink te kunnen aanspannen. In verscheidene naast elkaar liggende banen scheert men opwaarts met lichte strookjes.

tegenscheren-4  tegenscheren-3

Het aanspannen is ook belangrijk bij het uitscheren.
Ook bij het tegenscheren moet u de huid zeer strak aanspannen. U spant altijd vlak achter het mes aan.

Het uitscheren gebeurt in een andere richting dan het meescheren.
In tegenstelling tot het meescheren wordt bij het uitscheren tegen de groeirichting van de baardharen geschoren. “Tegen de groeirichting” in moet u niet letterlijk interpreteren. Soms kunt u beter een andere richting kiezen dan die u gebruikte bij het meescheren.

Door met uw vingertoppen te voelen kan u controleren of het tegenscheren succesvol was. Daar waar nog stoppels gevoeld worden moet men er nog even over gaan. Luister aandachtig: wanneer u geen krakende stoppels meer hoort, dan zijn ze verdwenen. Indien u het scheermes stroef aanvoelt bij het opscheren dan bent u zeker te droog bezig. Maak met water en schuim uw huid telkens weer flink nat.

Het kan het zijn dat uw huid gevoelig reageert. Het uitscheren geeft dan een branderig gevoel. Misschien zet u wel teveel druk, scheert u te droog of het duurt het te lang?  Bij het tegenscheren moeten de bewegingen met het scheermes kort, vloeiend en zacht gebeuren. Experimenteer zelf met de richting waarin u uitscheert.

Hou ook bij het tegenscheren de tijd in de gaten. Het is niet de bedoeling dat u een kwartier gaat tegenscheren. Enkele minuten zouden moeten volstaan. Wees niet teleurgesteld als u na het scheren merkt dat u toch nog enkele haren voelt. Volgende keer beter!

  vorige  | volgende

Reacties gesloten