Na het scheren

Eens het scheren afgelopen is, kunt u beginnen met de afwerking. De bedoeling is om de huid zo snel mogelijk te laten herstellen. Per slot van rekening heeft u niet alleen de baardharen verwijderd. U verloor ook wat opperhuid.

Afspoelen
Verwijder eerst met warm water alle zeepresten van het aangezicht. Daarna kan u de huid met koud water naspoelen. Niet alleen verkoelt u de huid, ook de poriën zullen door het koude water vernauwen. Eventuele bloedende minuscule snijwondjes zijn daarmee ook gestelpt.

Aluin
Zelfs de meest ervaren scheerder schraapt wel eens een keer te veel of zet te scherp aan. Geen nood. Als het schokeffect van het koude water niet helpt om het bloeden te stoppen, kan aluin soelaas brengen. Aluin wordt traditioneel gebruikt als bloedstelpend en ontsmettend middel. Het kan ook een belangrijk onderdeel van aftershave of deodorant zijn.
U kunt een aluinblokje rechtstreeks op de huid wrijven maar dit zou pijnlijk kunnen zijn. Een mildere manier om aluin aan te brengen kan zijn: wrijf het aluinblokje in uw natte handen (zoals een stuk zeep) en klop daarna met korte slagen op uw gezicht.
Leg aluin nooit in een plas water want het zuigt alle vocht onmiddellijk op. Op die manier verdwijnt uw aluinblokje in een mum van tijd.

aluin-1   aluin-kloppen

Aftershave
Aftershave, letterlijk ‘na-het-scheren’, bestaat in alle geuren en kleuren. Maar ook in verschillende substanties. Van crème, lotion, balsem, melk tot geurwater al dan niet met of zonder alcohol, geurloos of net sterk geparfumeerd. Als uw huid en omgeving het kan verdragen gelden er geen richtlijnen buiten uw persoonlijke voorkeur.
Toch dit. U heeft zonet een laagje dode huidcellen en baardhaar verwijderd. Zonder adequate nazorg kan er scheerbrand optreden. Het komt er op aan dat de huid zich zo snel mogelijk kan herstellen. Als u snijwondjes heeft die moeilijk te stelpen zijn, gebruik dan zeker geen alcoholhoudende aftershave. Alcohol wordt gebruikt als solvent, ofwel oplosmiddel, voor parfum. Dat verspreidt de geur wel lekker, maar verdunt het bloed waardoor de wonde niet kan sluiten. Heeft u een droge of gevoelige huid, zoek dan eerder een alcoholvrije aftershave. Zo herstelt u de vochtbalans van de huid en irriteert de huid minder.

Aftershave balsem
De laatste jaren zijn er steeds meer aftershave balsems op de markt. Het gaat hier om een gezichtscrème die over het geschoren gezichtsoppervlak kan aangebracht worden. Een balsem zal de huid snel vocht laten opnemen waardoor de huidcellen zich vlot kunnen herstellen. In de meeste gevallen gebruikt men het ingrediënt Shea Butter (Butyrospermum Parkii). Deze ‘boter’ is afkomstig van een Afrikaanse noot die bekend staat om zijn hydraterende werking.

balsem-1   balsem

Eau de toilette of eau de cologne
Mag het wat meer geur zijn? Zoek dan een eau de toilette of eau de cologne. Het verschil tussen beide is het percentage parfumolie, het geurextract, dat gebruikt werd. Eau de cologne bevat doorgaans tussen de 2 à 3 procent parfumolie. Eau de toilette tussen de 10 à 20 procent. Net zoals bij aftershave wordt een solvent gebruikt en dat is in bijna alle gevallen alcohol. Breng het dan ook NOOIT rechtstreeks aan op de pas geschoren huid.

Talk
U kunt er maar niet genoeg van krijgen? Dan kunt nog één ding toevoegen. En dat is talk. Talk is een mineraal poeder dat, net zoals aluin, astringent werkt. Het zou kunnen dat het een restant is uit de tijd dat dames hun neus poederden. Ook mannen liepen er gepoederd bij omdat het uitdrogend effect van talk een bescherming kon bieden voor het vuil van de buitenlucht. Geen overbodige luxe in de periode van de industriële revolutie. Wat er ook van zei. Talk maakt de pas geschoren wangen zo zacht als … de billetjes van een pasgeboren baby!

talk

  vorige  | volgende

Reacties gesloten