Meescheren

U bent perfect ingezeept en bent er klaar voor. Tijd om te scheren! Eerst gaan we in een neerwaartse richting scheren. Dit noemen we ‘meescheren’. Op die manier kunt u al een geweldig resultaat halen. Bij het laatste ‘tegenscheren’ gaat u voor de perfectie, maar dat is voor later…

Dit zouden we moeten kunnen bereiken:

  • Elke haaltje dat u maakt scheert de baardharen volledig of bijna volledig af.
  • Er ontstaat geen irritatie van de huid.
  • Uw scheermesje blijft in goede staat.
  • Het scheren wordt aangenaam, pijnloos en ongevaarlijk.

Ga strategisch te werk.
Begin bovenaan en werk met lichte strookjes naar beneden toe.
Hou u aan een bepaalde volgorde. Bijvoorbeeld, eerst de twee wangen, dan de keel, dan de streek rond de mond,…

Begin op een haarvrij stukje.
Het is makkelijk indien u een aanloopstrook heeft om een scheerhaaltje te beginnen. Desnoods haalt u met uw vinger even wat schuim weg.

meescheren-aanloopstrook

Hou uw scheermes losjes in de hand.
Hou uw scheermes op een losse en ontspannen manier vast.

Zet nooit druk op uw scheermes.
Bij een safety razor is het de scherpte van het mes en de juiste techniek die baardharen afscheert. Scheer vederlicht en zet nooit druk op je scheermes. Indien u hiervoor scheerapparaten met meerdere mesjes in gebruikte, zal het even wennen zijn…

Stevig opspannen.
Uw huid moet zeer stevig opgespannen worden. Aanspannen doet u achter en dichtbij het scheermes. Uw vingers volgen het scheermes naarmate u verder gaat.

meescheren-aanspannen

Scheer niet te veel op dezelfde plaats.
Veel beginnende scheerders scheren lange tijd herhaalde malen over dezelfde plaats. Jammer genoeg zal een baardhaar dat van de eerste keren niet of niet helemaal afgesneden wordt ook niet bij meerdere pogingen verwijderd worden. Beschadig uw huid niet!

Scheer niet vlug-vlug.
Doe het in het begin wat rustig aan, u hoeft zich niet te haasten. Maak hooguit 3 à vier haaltjes. Adem uit, wacht heel even en maak dan pas de volgende haaltjes.

Scheer met lichte korte strookjes.
Begin met het scheren van de wangen door vanaf de haargrens met lichte korte strookjes naar beneden te werken tot aan de kin of het kaakbeen. Maak stroken van hooguit enkele centimeters. Neem zo weinig mogelijk je mes terug van je huid af. Laat het mes gewoon op uw huid rusten.

Scheer op het gevoel.
Gebruik uw spiegel om te bepalen op welk plekje en met welke houding u begint aan een reeks scheerhaaltjes. Daarna kan u verder doen met de ogen dicht. Zo leert u om te scheren op het gevoel en op het gehoor.

meescheren-1

Scheer vanuit je pols.
Maak fijne en zachte haaltjes door het scheermes vanuit uw pols te bewegen in plaats van uw hele arm te bewegen. Vergelijk het met haar kammen.

Snij niet recht door baardharen.
Zorg ervoor dat u niet recht door haren scheert maar maak er een kleine snijbeweging bij zoals op de onderstaande foto. Opgepast, niet overdrijven, het moet maar een ‘kleine’ snijbeweging zijn.

kleine-snijbeweging

Druk een lijstje (pdf) af met de hierboven beschreven scheerbewegingen en hang het aan de spiegel voor u.

  vorige  | volgende

Reacties gesloten